Múzeumok éjszakája 2022

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2022. június 25. 18.00-23.00

SZOMBATHELYI KÉPTÁR

18.00 Újdonságok a Szombathelyi Képtár gyűjteményében
Az elmúlt 5 év gyarapodását bemutatja Cebula Anna igazgató
A Szombathelyi Képtárban két páratlan gyűjtemény található. Az egyik a képzőművészeti, melyben olyan művészek alkotásai szerepelnek, mint Derkovits Gyula, Kassák Lajos, Bak Imre és Lakner László, a másik pedig a kortárs textigyűjtemény, olyan ikonikus alkotók műveivel, mint Attalai Gábor, Droppa Judit, Péreli Zsuzsa, Szenes Zsuzsa vagy Szilvitzky Margit.
A gyűjtemények gyarapítása komoly feladat és nagy felelősség, hiszen fontos, hogy - anyagi lehetőségeinkhez mérten - olyan értékes művekhez jussunk, amelyek a jövő művészettörténeti megítélése szerint is élvonalbelinek számítanak.
 
19.00 Miért kötődünk a tárgyainkhoz? 
Börcsök Anna és Berecz Vanda iparművészekkel Tanai Ibolya beszélget
A Café Atelier című NKA program keretében
 
20.00 Milyen érzés növénynek lenni?
Tóth Norbert képzőművész előadása a Slow animals című időszaki kiállításban

A kiállításon 43 művész mutatkozik be alkotásaival, amelyek három tematikára reflektálnak:
Plant blindness – Növényvakság
What is it like to be a plant? – Milyen érzés növénynek lenni?
Slow animals – Lassú állatok

20.30 Bőr workshop Berecz Vandával
Előzetes regisztráció és a részvételi díj befizetése szükséges: baki.orsolya@savariamuseum.hu ; + 500 Ft (a Múzeumok Éjszakája belépőjegyen felül fizetendő)
 
21.30 Merüljünk el a nyárban!

A kortárs magyar képzőművészet két méltán elismert képviselője, Konkoly Gyula és Benczúr Emese kiválasztott alkotásai segítségével járjuk körbe a fürdőzés, strandolás témáját a Képtár új állandó kiállításában. Merüljünk el a témában...
Mácsadi Orsolya művészettörténész tárlatvezetése az állandó kiállításban
22.00 Kellene Kis Kert koncert

A zenekar magja 2016 tájékán alakult. Egy hegedű és egy cajon duója kezdte el azt a zenei felfedezést, amely később – megőrizve az erős improvizatív jelleget - kvartetté bővült egy gitárral és egy nagybőgővel. Frontemberük, Dudu hegedül és énekhangjával új köntösbe öltöztet népzenei szövegeket. Hegedűjátékában ötvözi a népzenét, a ritmikus brácsajátékot, a manouche jazzt és a komolyzenét is. Három zenésztársa az ő zenei ötleteitől megihletődve öltözteti tovább a dalokat. A végeredmény egy jó kis funky, gipsy, népzenei, acid jazz talpalávaló.
 
Folyamatosan: kézműves foglalkozások 18.00-23.00
18.00-23.00 Gipsz dombormű készítése növényi lenyomatokkal – Bodorkós Orsolya foglalkozása
A helyszínen regisztráció szükséges!
20.00-22.00 Ex libris készítése növényi motívumokkal – Bihari-Bakodi Szilvia foglalkozása
 
 
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Szombathely, Thököly Imre u. 20.  
           
18.00 Tárlatvezetés az Ulysses-inspirációk című kiállításban
Közreműködnek az ELTE SEK diákjai

18.30 A porcelán légiessége
Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor előadása
A több ezer éves, értékes, „fehér aranynak” is nevezett porcelán őshazája Kína. Ennek a rendkívül magas hőfokon égetett, tökéletesen tiszta és csengő hangú, légies anyagnak Európában a 18. század elejéig titok övezte a készítéstechnikáját, receptjét. Az európai porcelán születése Johann Friedrich Böttger nevéhez kapcsolódik, ami aztán a nagy porcelángyárak, Meissen, Bécs létrejöttéhez vezetett. Ezen hagyományokra építenek később a hazai porcelánmanufaktúráink, elsősorban a világhírű Herend és Hollóháza is. Mindkét gyárhoz mérföldkőként kapcsolódik Schrammel Imre Kossuth-díjas szobrászművész életműve, aki porcelántervező szakon végzett az Iparművészeti Főiskolán 1957-ben. A tárlatvezetésen fény derül ezen kapcsolódásokra és arra is, hogy a művész miért mondja: „A porcelán hazudik… Úgy, mint a félrelépő szép asszony.”
 
19.30 A szoborkészítés folyamata
Kékesi Gábor szobrászművész tárlatvezetése
Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész szobrainak alapanyaga az agyag, amely az égetés folyamatával válik végleges, kész munkává. Filozófiája szerint az agyag minden anyag végső állapotát jelenti, amelyhez minden törekszik.
Folyamatosan kísérletezik, szakmai és technikai felkészültségét kiaknázva a határokat feszegeti. Mintázott szobrai többlépcsős munkafolyamaton esnek át. Préseléssel, homokkal deszkalapok közé zárt figurái szorítás közben tökéletesednek. 
 
20.00 Ki vagy te, Minotaurosz?
Czenki Zsuzsanna esztéta tárlatvezetése

Schrammel Imre egyik meghatározó műtárgycsoportjának fő alakja a bikafejű férfi, a Minotaurosz. Az állandó kiállításban több mitológiai alakkal, egyszerű halandó lányokkal vagy éppen egyedül találjuk kőcserépből és porcelánból megmintázva. A klasszikus krétai mondakör ikonikus alakja Schrammel Imrénél más szerepbe kerül - a férfi-nő kapcsolat halvány egymásra rezdülésétől egészen a kiábrándulásig, az egyedüllét, a haldoklás mozzanatáig széles skálát mutat be. A tárlatvezetés a figurák elsődleges megjelenésén túl az apró részletekben rejlő mélyebb értelmezési lehetőségekre is megpróbál rávilágítani.


21.00 Bor és művészet 
Kerekasztal-beszélgetés 
Hamvas Béla óta tudjuk, a bor nem csupán élvezeti cikk, hanem része a magasabb gondolkodásunknak is. A bornak azonban nemcsak filozófiája, de esztétikája is van. Ez az, ami manapság a borhoz kötődő sznob és kommersz divatjelenségek ellenére az eladandó árucikk vagy egy szimpla „natur-produkt” szintje fölé emeli az isteni nedűt.  
 A témát Pálffy Attila borász (egykori punkzenész), Király Márton művészettörténész (egykori borkereskedő) és Sosztarits Ottó régész (mai borkedvelő) járja körül, némi zenével, vetített képekkel és természetesen jófajta kóstolnivalókkal megtámogatva. 
Előzetes regisztráció és a részvételi díj befizetése szükséges:  baki.orsolya@savariamuseum.hu ; + 500 Ft (a Múzeumok Éjszakája belépőjegyen felül fizetendő)
 
Kézműves foglalkozás: 
18.00-22.00 Formázz szabadon! - agyagozás Udvardi Balázzsal
 
ÚJ IROKÉZ GALÉRIA
Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12.

18.00-23.00 Erményi Mátyás „Mit tehetnék? Megnövök!” című kiállítása látogatható
A kiállítás címe Csukás István és Dargay Attila Sün Balázs mesekönyvére és arra utal, hogy a gyermekinek tűnő egyszerű és kristálytiszta világ az elmúlt években a kortárs képzőművészet epicentrumába került. Erményi festészetének és szombathelyi kiállításának is visszatérő, ikonikus szereplői a mesék, rajzfilmek hátterében feltűnő, egyszerre komikus és kísérteties fák. Erményi módszeréhez hozzátartozik az is, hogy nem egyszerűen kisajátít létező formákat, hanem a legtöbbször addig variálja azokat, amíg aktuális festészeti univerzumába, problémakörébe nem tudja integrálni őket.

 
20.30  Tárlatvezetés Erményi Mátyás kiállításában Salamon Júlia kulturális munkatárssal