TeTT - beszélgetéssorozat

Október 18. (szerda) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
TeTT – Megtört progresszió az építészetben
Kerekasztal-beszélgetés

1975-ben államhatalmi szóval leállították a paksi kísérleti lakótelep építését, amely az egyik első nagyszabású lehetőség volt arra, hogy az organikus építészet megjelenhessen Magyarországon. A Csete György vezette Pécsi Ifjúsági Iroda tervezte a lakótelepet, ahol a kezdeti formai változtatásokat később a lakóterek átalakítása is követte - volna.
Major Máté az MSZMP párthű építésze az Élet és Irodalomban támadta meg a nyilvánosság előtt a paksi kezdeményezést, amely heves közéleti vita követett, ezt követően a kísérletet leállították, az Ifjúsági Iroda munkatársait szétzavarták.
A program során a magyarországi organikus építészet kezdeteiről, Major Máté személyes véleménye és kommunista fegyelme által vezérelt lépéseiről, valamint az organikus építészeti gondolkodással szembeni bizalmatlanságról beszélgetünk.
A beszélgetés résztvevői: Litkei Tamás építész (Szombathely); Kovács Dániel muzeológus (Magyar Építészeti Múzeum)
A beszélgetés moderátora: Kaján Imre ny. múzeumigazgató, a kiállítás kurátora

www.nka.hu
A rendezvényt az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatta.

Október 26. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
TeTT/Megtört progresszió a színházművészetben
Kerekasztal-beszélgetés

Milyen volt a színházi élet Magyarországon a múlt század 60-70-es éveiben – a tűrés, tiltás, támogatás koordináta-rendszerében? Hogyan működött a hivatalos kőszínházi struktúra – és miféle kezdeményezések születtek a struktúrán kívül? Ez a színházi nagyvadak – és a különleges “alternatívok” kora. De hát a szombathelyiek jól tudják, hogy “mindennek az Egyetemi Színpad az oka”. Jordán Tamás színművésszel, a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatójával és Szabó István színháztörténéssszel, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) egykori igazgatóhelyettesével Ölbei Lívia újságíró beszélget.  
 
 
www.nka.hu
A rendezvényt az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatta.