SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

TeTT - beszélgetéssorozat

Október 18. (szerda) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
TeTT – Megtört progresszió az építészetben
Kerekasztal-beszélgetés

1975-ben államhatalmi szóval leállították a paksi kísérleti lakótelep építését, amely az egyik első nagyszabású lehetőség volt arra, hogy az organikus építészet megjelenhessen Magyarországon. A Csete György vezette Pécsi Ifjúsági Iroda tervezte a lakótelepet, ahol a kezdeti formai változtatásokat később a lakóterek átalakítása is követte - volna.
Major Máté az MSZMP párthű építésze az Élet és Irodalomban támadta meg a nyilvánosság előtt a paksi kezdeményezést, amely heves közéleti vita követett, ezt követően a kísérletet leállították, az Ifjúsági Iroda munkatársait szétzavarták.
A program során a magyarországi organikus építészet kezdeteiről, Major Máté személyes véleménye és kommunista fegyelme által vezérelt lépéseiről, valamint az organikus építészeti gondolkodással szembeni bizalmatlanságról beszélgetünk.
A beszélgetés résztvevői: Litkei Tamás építész (Szombathely); Kovács Dániel muzeológus (Magyar Építészeti Múzeum)
A beszélgetés moderátora: Kaján Imre ny. múzeumigazgató, a kiállítás kurátora

www.nka.hu
A rendezvényt az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatta.

Október 26. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
TeTT/Megtört progresszió a színházművészetben
Kerekasztal-beszélgetés

Milyen volt a színházi élet Magyarországon a múlt század 60-70-es éveiben – a tűrés, tiltás, támogatás koordináta-rendszerében? Hogyan működött a hivatalos kőszínházi struktúra – és miféle kezdeményezések születtek a struktúrán kívül? Ez a színházi nagyvadak – és a különleges “alternatívok” kora. De hát a szombathelyiek jól tudják, hogy “mindennek az Egyetemi Színpad az oka”. Jordán Tamás színművésszel, a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatójával és Szabó István színháztörténéssszel, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) egykori igazgatóhelyettesével Ölbei Lívia újságíró beszélget.  
 
 
www.nka.hu
A rendezvényt az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma támogatta.
NKA logó

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése