SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

TeTT/megtört progresszió - finisszázs

 
Május 4. (szombat) 13.00-20.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
TeTT/Megtört progresszió – a kiállítás finisszázsa
TeTT kiállítás molinó
13.00 Analóg filmes műhely
Vezeti: Baki Orsolya
Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu

16.00 Danyi Gábor: Az írógép és az utazótáska. Szamizdat irodalom Magyarországon 1956–1989
Könyvbemutató
Danyi Gábor meghívó
E könyv elsőként nyújt részletes, monografikus igényű áttekintést a magyarországi államszocializmus időszakában tapasztalható nem hivatalos, cenzúrázatlan szövegprodukció - vagyis a szamizdat - jelenségéről. A monográfia szamizdatkiadványok, állambiztonsági dokumentumok és más levéltári források, valamint visszaemlékezések és interjúk alapján dolgozza fel a vallási közösségek, az autonóm irodalmi hálózatok, az underground művészeti és a disszidens értelmiségi körök szamizdattevékenységének történetét. A könyv révén feltárulnak az államszocializmus időszakának – sokszor rejtett – ellenállási formái, a „szürke zónában” vagy azon túl működő kreatív gyakorlatok, amelyek megtörték az állampárt kulturális monopóliumát. Láthatóvá válnak azok a szereplők is, akiknek alakja és nem éppen rendszerkonform tevékenysége az utóbbi évtizedekben jobbára feledésbe merült.
Vendégünk a szerző: Danyi Gábor (irodalom)történész, (mű)fordító
 
16.30 Vinyl forradalmárok
VINYL forradalmárok
Beszélgetés a Hanaton Hanglemezgyár tulajdonosaival, Wettstein Tamással és Hanisch Andrással

17.00 Filmklub
N.N., a halál angyala (1970) – ’12’

filmklub
Magyar filmszatíra, 95 perc
Rendező: Herskó János
Vendég: Kelecsényi László filmtörténész
Az ironikus értelmiségi közérzetjelentés főszereplője a sármőr pszichológus, Korin György és a véletlen. Korin tévésorozatot indít a negyvenévesekről. Az első adás délutánján azonban egy furcsa baleset miatt halálhírét keltik. Minden fejtetőre áll. Korin most testközelből figyelheti, számos barátja, szeretője, kollégája és tanítványa mit is gondol róla - őszintén. 

A filmvetítés-sorozat a Nemzeti Kulturális Alap Filmművészet Kollégiuma támogatásával, a Savaria Karnevál Közhasznú Közalapítvány és a Szombathelyi Képtár közös szervezésében valósul meg.

A belépés ingyenes.
 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése