7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé


SODRÁS – 7. Textilművészeti Triennálé

Szombathelyi Képtár 2021. június 18. – augusztus 29.
 
A magyar textilművészet dinamikus és jelentős változásai 50 év távlatában követhetők nyomon Szombathelyen. A vasi megyeszékhely a hazai textilművészet fellegvára, ahol 1970 és 2000 között tizenhat alkalommal biennálén, 2003 óta pedig hat alkalommal triennálén mutatkoztak be a kortárs textilművészet hazai és külföldi képviselői.
Az idei a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé, amelyre öt kategóriában, három kontinens 17 országából több, mint 150 alkotó küldte el munkáját: 72 fal-és tértextil, 26 textildesign, 69 minitextil, 13 zászló és 26 szalag lesz látható a Szombathelyi Képtár impozáns tereiben nyíló seregszemlén. 
A triennálét szervező Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Szombathelyi Képtár ezúttal a „Sodrás” témaköréhez kapcsolódó műveket várt a pályázóktól. Ahogy a felhívásban fogalmaztak: … „a sodrás-tárgykörhöz, tematikához kapcsolódva nem csupán egy technikai elem alkalmazására, és e technikai elemre alapozott leleményes műalakításra nyílik lehetőség, hanem a kor embere és a világ (a kor művésze és a világ) között pulzáló konfliktusok, konfrontációk szépségei és kínjai, éles ellentétei és puha megegyezései is feltárulhatnak, és anyagba foglalva megtestesülhetnek a kor észrevehetetlen vagy kikerülhetetlen áramlataival szükségszerűen együtt élő (együtt sodródó) alkotók munkái révén.” (Wehner Tibor)

Megnyitó: 2021. június 18. 15.00