KÉP-TÁR-HÁZ II.

A mai hazai képzőművészetet reprezentáló kiállítás nyílt a Magyar Festészet Napja alkalmából október 21-én a Szombathelyi Képtárban. A KÉP-TÁR-HÁZ című országos seregszemlét második alkalommal hirdette meg a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége. Az első, hasonlóan nagyszabású tárlatot 2014-ben rendezték ugyancsak a Szombathelyi Képtár termeiben.
A kiállításon való részvételre meghívást kaptak a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója képzőművész tagjai, valamint a kiállítás kurátorai által felkért alkotók.
A felhívásra érkezett 480 pályamunkából a zsűri közel 180 alkotást válogatott be a kiállításra, amely megtölti a Szombathelyi Képtár két impozáns nagytermét.
A hazai kortárs festészet legjobbjait bemutató kiállítást dr. Kostyál László művészettörténész nyitotta meg. Mint mondta, a tárlat nem tükröz egységes világképet, világértelmezést, nincs stiláris vezérfonala sem. A mai világunkat leképező sokszínűség jellemzi.
A KÉP-TÁR-HÁZ II. kiállítás legfőbb törekvése, hogy átfogó képet adjon a jelen magyar festészetéről.  Az alkotások kijelölt tematika helyett szabad választás alapján, a közelmúltban születtek, így a lehető legfrissebb képet adják a fellelhető stílusok és kifejezési formák, a klasszikus, valamint a korszerű technikák, eszköztárak sokszínűségéről. A művészek saját, egyéni stílusát visszatükröző alkotások ugyanakkor a szellemi áramlatok sokirányú szemléltetését is lehetővé teszik, hiszen a művek együtt, egymás mellett egymást is erősítik – fogalmazott a kiállítás kurátora, Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke.
Az egyéni stílusok és sajátos szemléletmódok a művészek tehetségén, őszinteségén és érzékenységén túl a kortárs magyar képzőművészet szerepével és helyzetével is szembesítik a látogatót.

A KÉP-TÁR-HÁZ II. kiállítás 2021. november 21-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között.