SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

TeTT - Velem 1975-1983

SZOMBATHELYI KÉPTÁR
TeTT – Velem 1975–1983
2022. október 20. - 2023. szeptember 13.

„Akkoriban még a művészeknek is a pártközpont mondta meg, mit lehet tenni, és mit nem, ezért egyedülállóan sikernek számított az, hogy az avantgarde textil művészeti törekvéseinek intézményi háttér nyújtott keretet. A művészek élcsapata mögé olyan lelkes művészetpártolók álltak, mint dr. Gonda György, Vas megyei tanácselnök és két megyei múzeumigazgató, előbb dr. Szentléleky Tihamér majd dr. Bándi Gábor, valamint Mihály Mária és Fitz Péter művészettörténészek. Ezzel egy múzeum, mint intézmény vállalta a szervező, gyűjtő munkát és a publikációt is, a textilbiennálék stabil hátterét. Mindez talán azért volt lehetséges, mert az akkori pártpolitika elsősorban a fő művészeti ágakat (festészet, szobrászat) tartotta ellenőrzése alatt, nem számítva az iparművészet textil ága felől lehetséges kitörésre. Akaratlanul egy politikai szempontból ártalmatlannak látszó, használati műfajt támogatott, eleinte nem figyelve túlságosan a támogatottak tevékenységére. Így kerülhetett sor a Velemi Művésztelep létrejöttére is.” (Kelecsényi Csilla)
A kiállítás a Velemi Textilművészeti Alkotóműhely művészeit és itt született munkáit mutatja be.

Kiállításmegnyitó: 2022. október 20. 16.00 
 
A kiállítás a Savaria MHV Múzeum TeTT-sorozatának része, amelynek középpontjában az 1968–1975-ös évek hazai kultúrpolitikája, a „3T” (tiltott, tűrt, támogatott) időszaka áll.
A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

NKA logó
https://nka.hu/
https://nka.hu/Meghívó plakát

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése