Vasi Műhely 50

2018. október 18. - december 19. 
Vasi Műhely 50
Kiállításmegnyitó: 2018. október 18. csütörtök 17.00
 
Az 1960-as évek közepére beérett egy fiatal generáció, amelynek tagjai többnyire helyi művészektől tanulták a szakma alapjait, de már saját művészeti világukat alakítgatták. Néhányan művészeti főiskoláról, mások pedagógiai képzésből visszatérve keresték egymás társaságát és a kiállítási lehetőségeket. A közös szándékot Vértesi Péter festőművész képviselte, ő győzte meg Babos Sándort, az Ifjúság Háza vezetőjét az elképzelésről, végül néhány egyeztetés után a KISZ felügyeletével megalakulhatott a Vasi Fiatal Képzőművészek csoportja, a későbbi Vasi Műhely.
Első kiállításuk 1968 elején volt a Művelődési és Sportházban. Ezzel elkezdődött egy 20 évig tartó folyamat, amelynek meghatározó időszaka volt – újabb tagokkal kiegészülve – az 1973-tól 1988-ig tartó másfél évtized, amikor a Műhely az MMIK művészeti csoportjaként működött.
Néhány név az alapítók közül: Vértesi Péter, Simon Iván, Geszler Mária, Várnai Valéria, Marosfalvi Antal, Hatos Csaba Szokolszky Miklós…
A Szombathelyi Képtárban nyíló kiállítás a stúdióként az országban elsőként megalakult művészeti csoportosulás 26 képviselőjének munkáiból válogat.