Rólunk

SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Az 1985-ben megnyílt Szombathelyi Képtár országos gyűjtőkörű tematikus múzeum, amely az évi 15-20 időszaki kiállítással “Kunsthalle” típusú intézményként is működik. A hazai és külföldi művészek önálló és csoportos tárlatokon mutatkoznak be, de gyakoriak a tematikus vagy művészeti tendenciákat tükröző kiállítások is. Az épület összesen 2000 négyzetméternyi impozáns terei nagyszabású tárlatok és kamarakiállítások rendezésére egyaránt alkalmasak.
A képtár 17-19. századi festményeket is őriz, de karakterét a 20-21. századi magyar művészet határozza meg. A gyűjtemény gyarapításában és a kiállítások szervezésében ugyanaz a célunk: a nemzetközi tendenciák nyomon követésével a magyar művészek bemutatása. Ennek szellemében kerültek gyűjteményünkbe a korai magyar avantgard (Kassák Lajos és köre), a pop art, a minimal art és a konceptualizmus alkotásai, továbbá jelentős művek reprezentálják a ’80-as évek új hullámát. A fiatal generáció tevékenységét – a hagyományos festészettől a multimédiáig – is rendszeresen bemutatjuk.
2500 darabos textilkollekciónk az ország legnagyobb kortárs textilgyűjteménye.  A művek többsége a Textil Biennáléra - később Textil Triennáléra - érkezett, melyet 1970 óta rendez Szombathely. Nemzetközi miniatűrtextil-gyűjteményünk a művészek ajándékaként került a Képtár tulajdonába. 
A Képtár legújabb, különálló egysége a Schrammel-gyűjtemény, mely a Kossuth-díjas Schrammel Imre keramikusművész életművének egy részét foglalja magába.
Az intézményhez restaurátorműhely, valamint 10 000 kötetes szakkönyvtár és adattár is tartozik, a konferencia- és vetítőtermek pedig gyermekfoglalkozásoknak, hazai és nemzetközi szakmai találkozóknak adnak helyet.

SCHRAMMEL-gyűjtemény (megnyitó: 2021. június 26.)
A Szombathelyen született Kossuth-díjas keramikusművész, Schrammel Imre alkotásai láthatók az egykori Éva-malomból kialakított modern kiállítótérben.
A művész 2019-ben szülővárosának ajándékozta életműve jelentős részét, 111 alkotást - – ezek, valamint a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból letétbe kapott 30 műve tekinthető meg az itt kialakított állandó kiállításon.
Schrammel Imrét családi, érzelmi szálak fűzik Vas megyéhez, és vallja, hogy kísérletező művészete is ebben a tájban gyökerezik: az a tapasztalat inspirálta, amelyet a Rába-parton, a folyóvíz sodrása, az agyagos, homokos alakzatok és a vízben egymásra halmozódó hordalékok megfigyelésével szerzett. Így született munkái mellett jelentősek épületkerámiái, domborművei, a herendi porcelángyárnak készített, a velencei karneválok színes világát megidéző modern kompozíciói, vagy a Minotaurosz-sorozatban készített üreges agyagszobrai.
Schrammel Imre állandó kiállítása az életmű meghatározó műtárgycsoportjait vonultatja fel több tematikai egységben: Metszések, Lőtt formák, Nyomhagyás, Hordalékok, Figurák, Pompei, Torzók, Minotaurosz.
Az épület földszinti fogadóterében időszaki kiállítás várja a látogatókat, a pincehelyiség pedig múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad helyet.  
A mintegy 150 éves Éva-malom történetének nagy részében raktárként funkcionált, s bár többször átalakították, ipari jellegét a mai napig megőrizte. Homlokzatára a 2019-es felújításkor szombathelyiek által megjelölt téglák kerültek.