ÚJ FEJEZET - A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány gyűjteménye

ÚJ FEJEZET – A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány gyűjteménye
SZOMBATHELYI KÉPTÁR 


Kiállításmegnyitó: 2024. június 15. 17.00
Benne: konkoi X Balla Gergely (Platon Karataev) folyamatzene és szöveg

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, a 2011 óta kétévente átadásra kerülő rangos szakmai elismerést az ír műgyűjtő házaspár, Mary Mc Loughlin és John Ward alapította. A díj célja, hogy a magyar művészek nemzetközi szerepléseit támogassa.
A díjat és a döntősök kiállításait szervező Leopold Bloom Művészeti Alapítvány új tevékenysége – avagy új fejezete mutatkozik be most. Az alapítvány a kétévenkénti támogatás mellett műgyűjteményt hozott létre, hogy elsősorban fiatal, feltörekvő magyar művészek munkáiból vásárolva folyamatos támogatási formát tudjon biztosítani. A gyűjtemény első, bemutatkozó kiállításán egyaránt látható a díj korábbi győzteseinek és döntőseinek adománya, és az első néhány megvásárolt műtárgy. Ezek együttese szép körképet ad a hazai kortárs képzőművészet sokszínűségéről és kvalitásáról.
A gyűjteménynek az elkövetkező években a névadó regényhős felmenőinek szülővárosa, azon belül is a Szombathelyi Képtár ad otthont, egy folyamatosan bővülő, dinamikus állandó kiállítás formájában.