Befejeződött a Képtár felújítása

A Szombathelyi Képtár 1985-ben nyílt meg. Létrehozását egy alapítvány kezdeményezte, melynek utóda ami a mai napig támogatja az itt folyó munkát, rendezvényeket szervez, a könyvtárat, egyes kiállításokat is támogat. 1995-ig a megyei múzeumi szervezethez tartozott, utána önállóvá lett, 2012- től pedig a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik. A Képtár országos gyűjtőkörű múzeum, amely évente 15-20 időszaki kiállításokat rendez és ebben a minőségében a "Kunsthalle" intézménytípushoz sorolható. Az épület 2000 négyzetméter kiállítótérrel rendelkezik, amely három, egyenként cca 500 négyzetméteres, nagyobb kiállítóteret jelent, de vannak kisebb kiállítóterek, galériák, amelyek kamara jellegű kiállításoknak adhatnak helyet. Jól felszerelt festményrestaurátor műhely, 10.000 kötetes szakkönyvtár és adattár tartozik még az intézményhez. Ezen kívül itt található még konferencia- és vetítőterem és gyermekfoglalkoztató.

Törzsgyűjteményében régebbi (17-19. századi) darabokat is őriz, de a művek többsége, az intézmény jellegét meghatározó alkotások a 20. századi magyar művészetekhez kötődnek. A Képtár szakemberei a gyűjtéssel és a kiállításon való bemutatással arra törekednek, hogy a nézők és szakemberek megismerhessék a nemzetközi áramlatokkal lépést tartó művészek munkáit. A Képtár részét képezi a kortárs textilgyűjtemény, amelynek 2500 darabból álló anyaga főként a már 1970 óta Szombathelyhez kötődő textilbiennálék nyomán került a múzeumba. A kiállítások szakmai hátterét tudományos kutatómunka biztosítja, amelynek tárgya a régebbi és kortárs magyar művészet és a kortárs nemzetközi művészet.

A több mint 30 éves épület állapota azonban napjainkra nagyon leromlott, felújítása egyértelműen esedékessé vált. A megrongálódott tető és a tönkrement szigetelés miatt az épület olyan mértékben beázott, hogy a belkárok miatt az állandó kiállítást a műtárgyak védelme érdekében le kellett bontani. A kiállítótereket már nem lehetett sem fűteni, sem hűteni, és a megfelelő páratartalmat sem lehetett folyamatosan biztosítani. 

A felújítás során megvalósult az épület tető- és homlokzati szigetelése, nyílászárók cseréje, közvetlen környezetének rendezése, megújult a második emeleti kiállítóterem. 
Az eszközbeszerzés részeként új műtárgyvilágítási rendszer létesült, mely a kiállítótérben lévő műtárgyak összehangolásához, a megfelelő látvány eléréséhez elengedhetetlen. A Szombathelyi Képtár új állandó kiállításában a látogatói élmény fokozását új digitális, informatikai eszközökkel kívánjuk elérni, további kiegészítő információkat bocsátunk a látogató rendelkezésére, melyek hétköznapi eszközökön (saját okostelefon, tablet) egyénileg megjeleníthetőek. A tartalmat egy platformfüggetlen mobilalkalmazás biztosítja a látogatónak, melyek Androidos és MAC OS eszközökön is működnek. Az alkalmazás igazodik majd a kiállítás designjához.
 
Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megítélt támogatás: 1 420 000 000,- Ft
Támogatás mértéke: 100%

Projekt azonosítószám: TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00001