8AK +

8AK + 
2023. október 5. - október 29.
Kiállításmegnyitó: 2023. október 5. 16.00 Szombathelyi Képtár


A 8AK csoport a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) Interdiszciplináris 
Szakosztálya tagjaiból 2019-ben jött létre egy közös kiállításra. A csoport tagjainak többségét olyan képzőművészek alkotják, akik több művészeti ágban, azaz festőként, szobrászként, iparművészként vagy éppen építészként is alkotnak. A 8AK elnevezés tiszteletadás a XX. század elején fellépő (1909-1911), - hazánkban a képzőművészet megújítását képviselő - művészcsoport előtt, valamint az egykori újító hagyomány felvállalása a mai kortárs képzőművészetben. Ha szeretnénk besorolni a csoport tagjainak munkásságát a jelenkori művészeti áramlatok közé talán a neoavantgárd lenne a leghelyesebb megnevezés. A 8AK+ az újabb elnevezés, ami arra utal, hogy a nyolc alapítón túl meghívott művészek is szerepelnek a tárlatokon. Közülük már néhányan véglegesen csatlakoztak a csoporthoz. Kapcsolódási pontjuk az elköteleződés a kortárs magyar képzőművészet geometrikus hagyományokat is ápoló és megújító irányába. A tagok közül többen Munkácsy Mihály-díjasok, illetve művészeti akadémiák rendes tagjai.
A csoport az eddigi budapesti tárlatokon túlmenően a vidéki galériákban, képtárakban való bemutatkozást is fontosnak tartja: A vándorkiállítás ezúttal Ajkáról érkezik Szombathelyre.
Kiállító művészek: Barabás Márton, Dévényi János, Ézsiás István, Jarmeczky István, Kelle Antal, Kéri Mihály, Koppány Attila, Mengyán András, Nemcsics Ákos, Németh Géza